Świąteczne przygotowania mogą zawładnąć każdym na tyle, że coś jednak może wypaść nam z głowy. Czy to zabraknie jednego składnika, czy zabraknie pomysłu. Jeśli brakuje Ci więc ciasta, które będzie proste w wykonaniu, a efektowne to mamy pomysł na czekoladowe ekspresowe ciasto na ostatnia chwilę. Zatrzymaj ten przepis, bo może przydać się nie tylko na Wielkanoc.
Przepis na szybkie ciasto czekoladowe. Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- szklanka cukru
- pół szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko rozmiar
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki gorącej wody + dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
Przepis na ciasto czekoladowe. Wykonanie:
- Wymieszaj w misce suche składniki
- Dodaj do miski olej, jajka i mleko
- Dodaj gorącą rozpuszczalną kawę
- Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia
- Przelej do niej ciasto, piecz w 180 stopniach ok 40 min do suchego patyczka
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej
- Śmietankę kremówkę podgrzej w rondelku
- Dodaj czekoladę do śmietanki, dokładnie wymieszaj
- Poczekaj aż masa się przestudzi i zgęstnieje - dopiero wtedy polej nią ciasto
- Zostaw do zastygnięcia
Polecany artykuł: