Ten składnik sprawi, że zrobisz idealne ciasto na naleśniki

i

Autor: Bieniecki Piotr/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0/commons.wikimedia.org/timolina/Freepik Ten składnik sprawi, że zrobisz idealne ciasto na naleśniki

Wiedzieliście o tym?

Chcesz zrobić idealne ciasto na naleśniki? Koniecznie wypróbuj ten trik Makłowicza!

Naleśniki to jedno z ulubionych dań Polaków. Są nie tylko pyszne i sycące, ale również łatwe i tanie w przyrządzeniu. Sekretem udanych naleśników są placuszki, które powinny być cieniutki i sprężyste. Aby takie były, należy najpierw wykonać idealne ciasto. Choć przepis na naleśniki zna chyba każdy, to ten trik stosowany przez Roberta Makłowicza z pewnością was zaskoczy.

Czy wiedzieliście, że naleśniki są tak popularne, że mają nawet swoje święto? Dzień Naleśnika obchodzony jest 2 lutego. Jednak naleśniki to danie uniwersalne, które można jadać o każdej porze dnia. Znakomicie smakują zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Serwowane z farszem na słodko lub wytrawnie, wszystko według indywidualnych preferencji. Dziś danie to jest popularne nie tylko w Polsce, ale również w innych krajach europejskich, jak Włochy czy Francja. Zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzi to danie? Dziś trudno określić, kto wymyślił naleśniki, prawo do jego odkrycia roszczą sobie Włosi, którzy twierdzą, że po raz pierwszy naleśniki podano we Florencji, która po ślubie z królem Francji Henrykiem II Walezjuszem zaznajomiła tamtejszy dwór z crêpes, bo tak nazywają się naleśniki we Francji. Pierwszy przepis na danie, które było zbliżone do współczesnej wersji naleśników, pochodzi z francuskiej książki kucharskiej z 1540 roku. My jednak na zawsze zapamiętamy smak naleśników, które smażyła dla nas nasza mama!

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Ten składnik to klucz do idealnego ciasta na naleśniki!

W dorosłym życiu staramy się przyrządzić je w podobny sposób, choć nie zawsze nam to wychodzi. Sekretem udanych naleśników jest oczywiście ciasto. Powinno być ono niezwykle cienki, ale zarazem sprężyste i pulchne. Skład ciasta na naleśniki jest krótki i gwarantujemy, że każdy z was ma w domu składniki, które są potrzebne do jego przygotowania! Jeśli jednak wypróbowaliście już setki przepisów, a mimo to wasze naleśniki nadal nie smakują, tak, jak byście tego oczekiwali, wypróbujcie tego triku Roberta Makłowicza. Słynny kucharz-podróżnik do ciasta nie dodaje tradycyjnie mleka lub wody. Zastąpił je... maślanką. Dzięki temu ciasto na naleśniki będzie mieć idealną konsystencję, która pozwoli nam usmażyć pyszne placuszki. Makłowicz radzi, aby najpierw do miski wlać maślankę, a następnie dodać do niej mąkę. Całość należy powoli wymieszać, a później dodać jajko, szczyptę soli oraz cukier. Na końcu powinno zostać wlane rozpuszczone masło, a nie olej, którego używa się zazwyczaj. Znaliście ten trik?