MasterChef Junior 3 za nami. Tym razem wygrał 12-letni Bartek Kwiecień. Pochodzący z Olsztyna nastolatek gotować nauczył się sam, a jego ulubioną potrawą jest pizza. W finale Bartek zachwycił jurorów przygotowując przepyszne przystawki, dania główne i desery. Bartek jako zwycięzca kulinarnego show dla najmłodszych kucharzy mógł w nagrodę wydać książkę z własnymi przepisami! Co się w niej znalazło? Przykładowe przepisy znajdziecie już teraz na ESKA.pl
Bartek Kwiecień - kim jest zwycięzca 3. edycji programu MasterChef Junior? Bartek dołączył do grona najzdolniejszych młodych kucharzy w naszym kraju, a książka z jego przepisami trafia do księgarni. Co wiadomo o tym młodym i utalentowanym miłośniku gotowania? Sprawdź, jakie in
Bartek Kwiecień - przepisy
W wydanej przez Bartka książce znajdziemy przepisy m.in. na: placki z cukinii, makaron z pszenicy durum, ośmiornicę na sałatce z rukoli czy mule.
Przepis na Humus
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 łyżeczka pasty tahini
- oliwa z oliwek
- sól
- odrobina pieprzu
Przygotowanie: Ciecierzycę zblendować z pastą tahini oraz oliwą z oliwek, uzyskując konsystencję masła oraz lekki smak. Doprawić do smaku solą.
Przepis na placki z cukinii
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 3 pomidory
- świeże oregano
- 50 g boczku
Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jedno jajko, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na oleju. Na patelni wytopić boczek pokrojony na małe kosteczki, dodać do tego pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko gotować tak długo aż pomidory się rozpadną. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polać usmażone placki.
Wszystkie przepisy Bartka znajdziecie w jego książce, którą wygrać można na ESKA.pl:
Czasami trudno uwierzyć, że mają tak niewiele lat. Kuchennymi sprzętami posługują się równie sprawnie jak konsolą do gier lub piłką. Pod czujnym okiem fachowców, przygotowują w programie potrawy, których nie powstydziliby się profesjonalni kucharze. Zmagani