Barszcz i grzybowa PRZEPIS - Magda Gessler poleca na Boże Narodzenie

i

Autor: fot. Piotr Jedzura/REPORTER, fot. EAST NEWS Barszcz i grzybowa

Barszcz i grzybowa PRZEPIS - Magda Gessler poleca na Boże Narodzenie

2017-12-13 15:31

Na ESKA.pl poznacie doskonały przepis na barszcz i grzybową według Magdy Gessler! Tych zup nie może zabraknąć w Boże Narodzenie!

Barszcz i grzybowa - przepis Magda Gessler na te zupy jest godny polecenia na Boże Narodzenie. Choć Polacy dzielą się na tych, którzy przygotowują na wigilię barszcz i na tych, którzy robią grzybową, to obie zupy są po równi symbolami świąt w naszym kraju. Nie może ich zabraknąć wśród innych tradycyjnych potraw, wiec najlepiej już teraz poznać najlepsze sposoby na ich przyrządzenie.

Przepis na pierniki - ostatnia chwila na świąteczny wypiek

Autor: brak danych

To ostatnia chwila na zrobienie tego świątecznego wypieku! Na ESKA.pl znajdziecie najlepszy przepis na pierniki, które podbiją serca waszych bliskich!

Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 borowik (sam kapelusz) lub 4 podgrzybki
  • 1 por z liśćmi
  • 2 cebule
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szklanka zakwasu buraczanego
  • majeranek

Przygotowanie:

Buraki wrzucić do rozgrzanego piekarnika (180C) i piec aż zmiękną. Pod koniec pieczenia dorzucić por i cebulę, by się zarumieniły. Następnie trzeba obrać i zetrzeć upieczone buraki. Wrzucić do garnka wraz z cebulami i porem, dodać obrany i zgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jabłko pokrojone na ćwiartki oraz grzyby i zalać zimnym bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Następnie trzeba przecedzić wywar i doprowadzić go do wrzenia. Potem należy zmniejszyć ogień i dodać szklankę zakwasu. Zupę podgrzewać przez 10-15 minut pilnując, by nie zawrzała. Na koniec posypać majerankiem. Taki barszcz Magdy Gessler podajemy oczywiście z uszkami.

Grzybowa według przepisu Magdy Gessler

Składniki:

  • 20 dag grzybów suszonych
  • 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
  • pieprz
  • 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
  • ½  pęczka świeżego koperku (do posypania)

Przygotowanie:

Suszone grzyby zamoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano wyjąć grzyby, ale nie wylewać wody. Pokroić grzyby w paseczki, a warzywa obrać i zetrzeć na tarce (oprócz pora - należy go pokroić w paseczki). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle w garnku, w którym ugotujemy zupę. Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, należy dołożyć do garnka grzyby oraz starte warzywa. Zamieszać dwa razy, a następnie zalać całość gorącym wywarem mięsnym i dodać wodę z moczenia grzybów. Gotować razem na małym ogniu przez około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą. Doprawić obficie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania zupy włożyć do niej ser pokrojony w kostkę. Na koniec posypać zupę koperkiem. Można ją podawać z grzankami lub kuleczkami ptysiowymi.

Którą zupę wolicie?

Przepis Magdy Gessler na barszcz i grzybową na pewno sprawdzi się na Boże Narodzenie i podbije serca wszystkich zgromadzonych przy wigilijnym stole. Która z zup będzie przygotowana w waszych domach?

Wigilia - opłatek, sianko. Gdzie kupić na święta?

Autor: brak danych

Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, który spędzamy z bliską rodziną. Ważnym elementem spotkania przy wigilijnym stole, jest łamanie się opłatkiem. Ta tradycja występuje w każdym polskim domu.