Barszcz i grzybowa - przepis Magda Gessler na te zupy jest godny polecenia na Boże Narodzenie. Choć Polacy dzielą się na tych, którzy przygotowują na wigilię barszcz i na tych, którzy robią grzybową, to obie zupy są po równi symbolami świąt w naszym kraju. Nie może ich zabraknąć wśród innych tradycyjnych potraw, wiec najlepiej już teraz poznać najlepsze sposoby na ich przyrządzenie.
To ostatnia chwila na zrobienie tego świątecznego wypieku! Na ESKA.pl znajdziecie najlepszy przepis na pierniki, które podbiją serca waszych bliskich!
Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 borowik (sam kapelusz) lub 4 podgrzybki
- 1 por z liśćmi
- 2 cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 jabłko
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1 szklanka zakwasu buraczanego
- majeranek
Przygotowanie:
Buraki wrzucić do rozgrzanego piekarnika (180C) i piec aż zmiękną. Pod koniec pieczenia dorzucić por i cebulę, by się zarumieniły. Następnie trzeba obrać i zetrzeć upieczone buraki. Wrzucić do garnka wraz z cebulami i porem, dodać obrany i zgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, jabłko pokrojone na ćwiartki oraz grzyby i zalać zimnym bulionem warzywnym. Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut. Następnie trzeba przecedzić wywar i doprowadzić go do wrzenia. Potem należy zmniejszyć ogień i dodać szklankę zakwasu. Zupę podgrzewać przez 10-15 minut pilnując, by nie zawrzała. Na koniec posypać majerankiem. Taki barszcz Magdy Gessler podajemy oczywiście z uszkami.
Grzybowa według przepisu Magdy Gessler
Składniki:
- 20 dag grzybów suszonych
- 1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego)
- pieprz
- 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką
- ½ pęczka świeżego koperku (do posypania)
Przygotowanie:
Suszone grzyby zamoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Rano wyjąć grzyby, ale nie wylewać wody. Pokroić grzyby w paseczki, a warzywa obrać i zetrzeć na tarce (oprócz pora - należy go pokroić w paseczki). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle w garnku, w którym ugotujemy zupę. Gdy cebula będzie miękka i przejrzysta, należy dołożyć do garnka grzyby oraz starte warzywa. Zamieszać dwa razy, a następnie zalać całość gorącym wywarem mięsnym i dodać wodę z moczenia grzybów. Gotować razem na małym ogniu przez około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie, a smaki się połączą. Doprawić obficie pieprzem. Dwie minuty przed końcem gotowania zupy włożyć do niej ser pokrojony w kostkę. Na koniec posypać zupę koperkiem. Można ją podawać z grzankami lub kuleczkami ptysiowymi.
Którą zupę wolicie?
Przepis Magdy Gessler na barszcz i grzybową na pewno sprawdzi się na Boże Narodzenie i podbije serca wszystkich zgromadzonych przy wigilijnym stole. Która z zup będzie przygotowana w waszych domach?
Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas, który spędzamy z bliską rodziną. Ważnym elementem spotkania przy wigilijnym stole, jest łamanie się opłatkiem. Ta tradycja występuje w każdym polskim domu.