Energetyczna owsianka z owocami
Nie ma chyba prostszego sposobu na szybkie, zdrowe i smaczny posiłek, niż płatki owsiane. To doskonałe źródło witamin i mikroelementów, a także cennego błonnika, który zapewnia sytość i energię przez wiele godzin. W owsiance znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, będącą naturalnym przeciwutleniaczem, a także żelazo, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wartość odżywcza takiego śniadania zależy w dużej mierze od dodatków, jakimi urozmaicimy jego smak. Do owsianki doskonale pasują świeże owoce: banany, jagody, borówki, truskawki, winogrona czy tarte jabłko. Cennym źródłem składników odżywczych będą pestki i orzechy, a także suszone owoce - morele, rodzynki, figi albo żurawina. Namoczone wcześniej płatki owsiane możesz zalać świeżym mlekiem, jogurtem lub napojem roślinnym. Owsianka daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Puść wodze fantazji i twórz własne, smaczne i zdrowe kombinacje.
Pożywne pankejki
Naleśniki to śniadaniowa klasyka, a małe pankejki o amerykańskim rodowodzie od kilku lat są niezwykle modnym sposobem na zdrowy, energetyczny poranek. Zwłaszcza, gdy przygotujemy je na bazie pełnoziarnistej mąki i sięgniemy po pyszne, odżywcze dodatki. Pankejki znacznie różnią się od tradycyjnych naleśników. W przeciwieństwie do francuskich crêpes, bardziej przypominają puszyste placuszki. Możesz je jeść z dodatkiem syropu klonowego, czekolady, świeżych owoców albo masła orzechowego. Dobry nastrój i potężny zastrzyk energii gwarantowane.
Orientalna szakszuka
Jajka to kolejna propozycja na zdrowy, pożywny start. Zazwyczaj przygotowujemy je w formie jajecznicy, jajek sadzonych lub omletów. Jeżeli te opcje już ci się przejadły, proponujemy jajka w orientalnym stylu. Szakszuka to jajka z dodatkiem pysznego, warzywnego sosu na bazie pomidorów, papryki cebuli i pysznych, aromatycznych przypraw. Danie możesz podawać z dodatkiem tostów lub chlebka pita. Szakszuka jedzona o poranku wprawi cię w radosny, wakacyjny nastrój i rozbudzi apetyt na dalekie podróże. Ta pyszna potrawa dostarcza białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Danie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny wolnego czasu, więc najlepiej przygotować je w weekendowy poranek.
Energetyczna owsianka z owocami
Nie ma chyba prostszego sposobu na szybkie, zdrowe i smaczny posiłek, niż płatki owsiane. To doskonałe źródło witamin i mikroelementów, a także cennego błonnika, który zapewnia sytość i energię przez wiele godzin. W owsiance znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, będącą naturalnym przeciwutleniaczem, a także żelazo, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wartość odżywcza takiego śniadania zależy w dużej mierze od dodatków, jakimi urozmaicimy jego smak. Do owsianki doskonale pasują świeże owoce: banany, jagody, borówki, truskawki, winogrona czy tarte jabłko. Cennym źródłem składników odżywczych będą pestki i orzechy, a także suszone owoce - morele, rodzynki, figi albo żurawina. Namoczone wcześniej płatki owsiane możesz zalać świeżym mlekiem, jogurtem lub napojem roślinnym. Owsianka daje szerokie pole do kulinarnych popisów. Puść wodze fantazji i twórz własne, smaczne i zdrowe kombinacje.
Pożywne pankejki
Naleśniki to śniadaniowa klasyka, a małe pankejki o amerykańskim rodowodzie od kilku lat są niezwykle modnym sposobem na zdrowy, energetyczny poranek. Zwłaszcza, gdy przygotujemy je na bazie pełnoziarnistej mąki i sięgniemy po pyszne, odżywcze dodatki. Pankejki znacznie różnią się od tradycyjnych naleśników. W przeciwieństwie do francuskich crêpes, bardziej przypominają puszyste placuszki. Możesz je jeść z dodatkiem syropu klonowego, czekolady, świeżych owoców albo masła orzechowego. Dobry nastrój i potężny zastrzyk energii gwarantowane.
Orientalna szakszuka
Jajka to kolejna propozycja na zdrowy, pożywny start. Zazwyczaj przygotowujemy je w formie jajecznicy, jajek sadzonych lub omletów. Jeżeli te opcje już ci się przejadły, proponujemy jajka w orientalnym stylu. Szakszuka to jajka z dodatkiem pysznego, warzywnego sosu na bazie pomidorów, papryki cebuli i pysznych, aromatycznych przypraw. Danie możesz podawać z dodatkiem tostów lub chlebka pita. Szakszuka jedzona o poranku wprawi cię w radosny, wakacyjny nastrój i rozbudzi apetyt na dalekie podróże. Ta pyszna potrawa dostarcza białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Danie nie jest trudne, ale wymaga odrobiny wolnego czasu, więc najlepiej przygotować je w weekendowy poranek.