Było warto?

Książulo kupił pączka za 100 zł. Po pierwszym kęsie wydał werdykt

2025-02-28 10:30

Popularny youtuber Książulo, znany z recenzji kulinarnych, z okazji tłustego czwartku postanowił przetestować pączka z jednej z warszawskich cukierni. Za puszysty wypiek, którym tego dnia zajadali się niemalże wszyscy, zapłacił 100 złotych. Czy luksusowy pączek zachwycił influencera? Werdykt wydał już po pierwszym kęsie.

Książulo zasłynął dzięki temu, iż przejeżdża Polskę wzdłuż i wszerz, aby spróbować oferty różnych lokali gastronomicznych. Swoją przygodę z YouTube zaczynał ponad dekadę demu i wówczas skupiał się bardziej na fast foodach. Dziś testuje zarówno dania w lokalach, które oferują dania w przystępnych cenach, jak również restauracje gwiazd. Nie wszystkim jednak jego szczere recenzje się podobają. Głośno mówiło się o zatargu z Filipem Chajzerem, który ostro zareagował na nieprzychylne słowa dotyczące kraftowego kebaba, który od wiosny ubiegłego roku sprzedawany był w Warszawie. Ostatnio także dwa inne lokale skrytykowały Książula za jego recenzje.

Zobacz także: Książulo w ogniu krytyki. Kolejny lokal uderza w influencera

DODA I SMOLASTY O SINGLU NIE ŻAŁUJĘ I ZNAJOMOŚCI Z KSIĄŻULO

Książulo zapłacił 100 zł za pączka. Wypiek go nie zachwycił

W tłusty czwartek Książulo postanowił spróbować luksusowych pączków, które dostępne były w ofercie jednej z warszawskich cukierni. Wypiek wyróżniał się nadzieniem z kremu patissiere z ręcznie robioną pastą z orzechów laskowych, wanilią bourbon i świeżymi czarnymi truflami. Mimo wysokiej ceny i niebanalnych składników, które zostały użyte do stworzenia tych luksusowych pączków, wypiek nie zachwycił Książula, który nie krył rozczarowania smakiem oraz ceną.

Mocno truflowy, za dużo kremu, ciasto jest dosyć twarde. [...] To nie jest taki pączuszek puszysty, który się ugina - powiedział Książulo.

Podobne odczucia mieli również przechodnie, których youtuber poczęstował wypiekami. Wielu z nich zgodnie twierdziło, iż pączek nie jest wart swojej ceny. Inni natomiast zgodzili się z opinią Książula, iż smak trufli jest bardzo dominujący. Dla innych natomiast pączek był po prostu zbyt tłusty, a ciasto wręcz "gumowate".