Choć wydaje nam się, że na temat zdrowego żywienia wiemy już wszystko, co jakiś czas naukowcy zaskakują świat sensacyjnymi wynikami swoich badań. Te wywracają do góry nogami dotychczasowe przyzwyczajenia wielu osób lub... sprawiają, że mogą oni odetchnąć z ulgą.
Tym razem badania przynoszą doskonałe wieści dla wszystkich fanów wina, piwa i czekolady. Bo czy ktoś kiedyś zrezygnował z kilku kostek lub kieliszeczka z myślą - to niezdrowe? Bywa trudno nie ulec pokusie. Teraz nie trzeba będzie się tym już martwić!
Czekolada i wino nie szkodzą
Amerykańskie media donoszą, że polska badaczka - prof. Joanna Kałuża - w swoich najnowszych badaniach stwierdziła, że osoby, które spożywają m.in. czekoladę, wino i piwo... żyją dłużej!
Zgodnie z wynikami opublikowanymi w Journal of Internal Medicine, osoby te (oczywiście jeśli poza winem i czekolada stosują w diecie warzywa i owoce) są nawet pięciokrotnie mniej narażone na przedwczesną śmierć, w porównaniu z tymi, którzy żywią się czerwonym mięsem, napojami gazowanymi i gotową, przetwożoną żywnością. Wszystko dzięki antyoksydantom.
Badania przeprowadzone na 68 tysiącach osób w wieku między 45 a 83 rokiem życia pokazały, że ci, którzy stosowali w diecie składniki bogate w antyoksydanty, mieli o 18 procent mniejszą szansę pożegnać się z życiem w ciągu następnych 16 lat niż ci, którzy tego nie robili - o 20% spadło u nich ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i o 13% z powodu raka.
>> Huragan Florence w kolejnej relacji TV. A tymczasem w tle... JELENIE!
Oczywiście pamiętajmy, że wyniki te nie są pozwoleniem na czekoladę, wino czy piwo w zbyt dużych ilościach. Jak we wszystkim - najważniejszy jest umiar! Z tą myślą nawet dwie kostki czekolady nie będą grzechem :)