Ewa Chodakowska

i

Autor: WBF

Fit mazurek od Ewy Chodakowskiej. Trenerka podała ekspresowy przepis

2021-04-02 8:09

Wiele osób nie wyobraża sobie świąt Wielkanocy bez słodkiego mazurka! Co jednak zrobić, gdy nawet w święta dbamy o linię i nie chcemy przesadzić z kaloriami? Z pomocą przychodzi Ewa Chodakowska! Trenerka służy nie tylko świątecznym cateringiem, ale i podała swój przepis na zdrowy mazurek z masą wartości odżywczych.

Święta to czas spotkań z rodziną, na które zwyczajowo przygotowujemy mnóstwo tradycyjnych potraw, zdobiących stoły. Jednym z nieodłącznych elementów Wielkanocy jest mazurek - słodkie, kruche ciasto z fantazyjnymi ozdobami. Wielkanocne mazurki, choć pyszne, zdecydowanie nie należą do niskokalorycznych. Czy można więc skusić się choć na kawałek?

Tym, którzy również w Wielkanoc chcą dbać o linię, z pomocą przyszła Ewa Chodakowska. Na swoim Instagramie trenerka podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny, którego jedzenie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Fit mazurek jest pełen zdrowych składników i ma mnóstwo wartości odżywczych. Mazurek wielkanocny nie zawsze musi więc wiązać się z wyrzutami sumienia i kaloriami!

Eska XD #019 - życie jak w serialu

Dla tych, którzy mimo to nie przepadają za mazurkami, trenerka przygotowała też przepis na świąteczne muffinki z bananami i masłem orzechowym.

Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Chodakowskiej

Ewa Chodakowska przyznała, że na jej stole wielkanocnym zagoszczą m.in. dania z jej własnego cateringu. Słodkości na miarę trenerki każdy może przygotować jednak w domu - Ewa Chodakowska podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny z mąką kokosową, jagodami acai i jagodami goji. Trudno o coś zdrowszego na wielkanocnym stole.

A oto przepis na dietetyczny mazurek wielkanocny od Ewy Chodakowskiej:

Mazurek pełen superfoodów ♥️

SKŁADNIKI:

Ciasto:

150 g mąki pszennej

50g mąki kokosowej

2 łyżki kakao

150 gmasła

100 gcukru kokosowego

1jajko

szczypta soli himalajskiej

Nadzienie:

200g g powideł śliwkowych (bez cukru)

1 łyżka jagód acai

garść miechunki

garść morwy

garść jagód goji

garśc kruszonego kakako

PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 35-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (np. Forma na tarte 23-24cm), ponakłuwaj widelcem, piecz około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto ostudź. Powidła przełóż do rondelka, lekko podgrzej, dodaj acai. Ostudzone ciasto posmaruj powidłami, posyp superfoodami (miechunka, goij, morwa, kruszone kakao) udekoruj świeżą miętą

Kakaowe muffinki z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:

2 duże dojrzałe banany (lub 3 mniejsze)

2 jajka

4 łyżki masła orzechowego

4 łyżki cukru kokosowego

1 łyżka miodu

200g jogurtu naturalnego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli himalajskiej

5 łyżek mąki kokosowej

2 łyżki surowego kakao

4 łyżki mąki

Garść morwy

Polewa:

3 łyżki podgrzanego masła orzechowego

Garść kruszonego kakao

PRZYGOTOWANIE: Banany rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wymieszaj z cukrem i miodem, dodaj masło orzechowe i jogurt, mieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach. Do masy dodaj mąkę kokosową i pszenną oraz sól himalajską i proszek do pieczenia i banany. Masę wymieszaj. Dorzuć morwę i kakao, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffinki, piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polej podgrzanym masłem orzechowym i udekoruj kruszonym kakao ♥️

Cały post Ewy Chodakowskiej i zdjęcia mazurka oraz muffinek znajdziecie na jej Instagramie! Z którego z przepisów Ewy skorzystacie?

Ewa Chodakowska

i

Autor: WBF