Święta to czas spotkań z rodziną, na które zwyczajowo przygotowujemy mnóstwo tradycyjnych potraw, zdobiących stoły. Jednym z nieodłącznych elementów Wielkanocy jest mazurek - słodkie, kruche ciasto z fantazyjnymi ozdobami. Wielkanocne mazurki, choć pyszne, zdecydowanie nie należą do niskokalorycznych. Czy można więc skusić się choć na kawałek?
Tym, którzy również w Wielkanoc chcą dbać o linię, z pomocą przyszła Ewa Chodakowska. Na swoim Instagramie trenerka podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny, którego jedzenie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Fit mazurek jest pełen zdrowych składników i ma mnóstwo wartości odżywczych. Mazurek wielkanocny nie zawsze musi więc wiązać się z wyrzutami sumienia i kaloriami!
Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Chodakowskiej
Ewa Chodakowska przyznała, że na jej stole wielkanocnym zagoszczą m.in. dania z jej własnego cateringu. Słodkości na miarę trenerki każdy może przygotować jednak w domu - Ewa Chodakowska podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny z mąką kokosową, jagodami acai i jagodami goji. Trudno o coś zdrowszego na wielkanocnym stole.
A oto przepis na dietetyczny mazurek wielkanocny od Ewy Chodakowskiej:
Mazurek pełen superfoodów ♥️
SKŁADNIKI:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
50g mąki kokosowej
2 łyżki kakao
150 gmasła
100 gcukru kokosowego
1jajko
szczypta soli himalajskiej
Nadzienie:
200g g powideł śliwkowych (bez cukru)
1 łyżka jagód acai
garść miechunki
garść morwy
garść jagód goji
garśc kruszonego kakako
PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 35-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (np. Forma na tarte 23-24cm), ponakłuwaj widelcem, piecz około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto ostudź. Powidła przełóż do rondelka, lekko podgrzej, dodaj acai. Ostudzone ciasto posmaruj powidłami, posyp superfoodami (miechunka, goij, morwa, kruszone kakao) udekoruj świeżą miętą
Dla tych, którzy mimo to nie przepadają za mazurkami, trenerka przygotowała też przepis na świąteczne muffinki z bananami i masłem orzechowym.
Kakaowe muffinki z masłem orzechowym
SKŁADNIKI:
2 duże dojrzałe banany (lub 3 mniejsze)
2 jajka
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka miodu
200g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli himalajskiej
5 łyżek mąki kokosowej
2 łyżki surowego kakao
4 łyżki mąki
Garść morwy
Polewa:
3 łyżki podgrzanego masła orzechowego
Garść kruszonego kakao
PRZYGOTOWANIE: Banany rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wymieszaj z cukrem i miodem, dodaj masło orzechowe i jogurt, mieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach. Do masy dodaj mąkę kokosową i pszenną oraz sól himalajską i proszek do pieczenia i banany. Masę wymieszaj. Dorzuć morwę i kakao, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffinki, piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polej podgrzanym masłem orzechowym i udekoruj kruszonym kakao ♥️
Cały post Ewy Chodakowskiej i zdjęcia mazurka oraz muffinek znajdziecie na jej Instagramie! Z którego z przepisów Ewy skorzystacie?