Święta to czas spotkań z rodziną, na które zwyczajowo przygotowujemy mnóstwo tradycyjnych potraw, zdobiących stoły. Jednym z nieodłącznych elementów Wielkanocy jest mazurek - słodkie, kruche ciasto z fantazyjnymi ozdobami. Wielkanocne mazurki, choć pyszne, zdecydowanie nie należą do niskokalorycznych. Czy można więc skusić się choć na kawałek?
Tym, którzy również w Wielkanoc chcą dbać o linię, z pomocą przyszła Ewa Chodakowska. Na swoim Instagramie trenerka podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny, którego jedzenie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Fit mazurek jest pełen zdrowych składników i ma mnóstwo wartości odżywczych. Mazurek wielkanocny nie zawsze musi więc wiązać się z wyrzutami sumienia i kaloriami!
Dla tych, którzy mimo to nie przepadają za mazurkami, trenerka przygotowała też przepis na świąteczne muffinki z bananami i masłem orzechowym.
Przepis na mazurek wielkanocny Ewy Chodakowskiej
Ewa Chodakowska przyznała, że na jej stole wielkanocnym zagoszczą m.in. dania z jej własnego cateringu. Słodkości na miarę trenerki każdy może przygotować jednak w domu - Ewa Chodakowska podała przepis na zdrowy mazurek wielkanocny z mąką kokosową, jagodami acai i jagodami goji. Trudno o coś zdrowszego na wielkanocnym stole.
A oto przepis na dietetyczny mazurek wielkanocny od Ewy Chodakowskiej:
Mazurek pełen superfoodów ♥️
SKŁADNIKI:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
50g mąki kokosowej
2 łyżki kakao
150 gmasła
100 gcukru kokosowego
1jajko
szczypta soli himalajskiej
Nadzienie:
200g g powideł śliwkowych (bez cukru)
1 łyżka jagód acai
garść miechunki
garść morwy
garść jagód goji
garśc kruszonego kakako
PRZYGOTOWANIE: Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 35-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (np. Forma na tarte 23-24cm), ponakłuwaj widelcem, piecz około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto ostudź. Powidła przełóż do rondelka, lekko podgrzej, dodaj acai. Ostudzone ciasto posmaruj powidłami, posyp superfoodami (miechunka, goij, morwa, kruszone kakao) udekoruj świeżą miętą
Kakaowe muffinki z masłem orzechowym
SKŁADNIKI:
2 duże dojrzałe banany (lub 3 mniejsze)
2 jajka
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki cukru kokosowego
1 łyżka miodu
200g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli himalajskiej
5 łyżek mąki kokosowej
2 łyżki surowego kakao
4 łyżki mąki
Garść morwy
Polewa:
3 łyżki podgrzanego masła orzechowego
Garść kruszonego kakao
PRZYGOTOWANIE: Banany rozgnieć widelcem na papkę. Jajka wymieszaj z cukrem i miodem, dodaj masło orzechowe i jogurt, mieszaj rózgą lub mikserem na małych obrotach. Do masy dodaj mąkę kokosową i pszenną oraz sól himalajską i proszek do pieczenia i banany. Masę wymieszaj. Dorzuć morwę i kakao, ponownie wymieszaj. Masę przełóż do foremek na muffinki, piecz 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu polej podgrzanym masłem orzechowym i udekoruj kruszonym kakao ♥️
Cały post Ewy Chodakowskiej i zdjęcia mazurka oraz muffinek znajdziecie na jej Instagramie! Z którego z przepisów Ewy skorzystacie?