Tomasz Jakubiak / Program CANAL+

i

Autor: Materiały prasowe

CANAL+

Tomasz Jakubiak z nową kulinarną przygodą! W kolejnej serii programu odwiedzi Tajlandię i Kambodżę

2023-09-15 20:08

Jeden z najsympatyczniejszych polskich kucharzy powraca i rozpoczyna nową kulinarną przygodę! W kolejnej serii swojego programu Tomek Jakubiak wyruszy do południowo-wschodniej Azji, by rozgryźć jej najsmaczniejsze regiony. Dowie się, jak powstaje mleko kokosowe i jak rośnie pieprz. Spróbuje też najbardziej cuchnącego owocu na świecie i smażonej tarantuli!

Przez południe Tajlandii i tropikalną wyspę Koh Chang, po odwiedziny na końcu świata i tam gdzie pieprz rośnie! Słynny kucharz wraca i odwiedza kolejne rejony Azji. Już 24 września 2023 r. na antenie CANAL+ KUCHNIA rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka, w której tym razem odkryjemy smaki kuchni tajskiej oraz posmakujemy dań z Kambodży. W pierwszym odcinku najnowszej serii Tomek dotrze na daleką północ Tajlandii tuż przy granicy z Birmą. To właśnie te terany zamieszkuje ludność plemienia Akha, która z powodzeniem zajmuje się uprawą kawowca. W tutejszej wsi Tomek dowie się, jak powstaje kawa od momentu zbioru kawowych jagód, do momentu wlania czarnego napoju do filiżanki. Prowadzący przetestuje też proste dania, które przygotują dla niego mieszkańcy wioski! To jednak nie wszystko! Czego jeszcze można się spodziewać?

Najdroższe majtki świata? Te rekwizyty z filmów SPRZEDANO ZA MILIONY | To Się Kręci #16

Tomasz Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę

Na kambodżańskiej prowincji w regionie Kampot, Tomek spędzi kilka dni z rodziną farmerów w ich gospodarstwie. Pozna zwyczaje khmerskiego życia na wsi i spróbuje lokalnych dań. Ale przede wszystkim rozgryzie pieprzną tajemnicę i dowie się, jak powstaje jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Podczas jednej z eskapad trafia na plantację durianów. Tam dowie się w jaki sposób uprawia się te cuchnące owoce i dlaczego są tak bardzo cenione wśród Azjatów. Później odwiedzi przemiłego restauratora serwującego słynną zupę Tom Kha i w organicznym ogrodzie swojego gospodarza sprawdzi, jak powstaje mleko kokosowe.

Nie byłoby pełnej kulinarnej wyprawy po Tajlandii, gdyby ominąć Bangkok. Ta jedna z najsmaczniejszych azjatyckich metropolii wciągnie Tomka bez reszty. Tutaj spotka się ze swoimi kolegami po fachu — Adrianem i Konradem — Polakami, którzy w stolicy Tajlandii z powodzeniem prowadzą swoją autorską restaurację. Wspólnie z Adrianem Tomek ruszy też w miasto w poszukiwaniu najciekawszych smaków Bangkoku. To będzie pyszna przygoda!

Kiedy oglądać program? Data i godziny emisji

Premiera programu JAKUBIAK ROZGRYZA TAJLANDIĘ I KAMBODŻĘ odbędzie się już 24 września 2023 r. w CANAL+ KUCHNIA oraz w serwisie CANAL+ online. Nowe odcinki będą pojawiać się co niedzielę o godzinie 12:00.