Tempura - skąd ta potrawa przywędrowała do Japonii w XVI w.? Tak brzmiało jedno z pytań w tym odcinku Milionerów. Propozycje odpowiedzi, które otrzymała uczestniczka, brzmiały: A) z Holandii, B) z Portugalii, C) z Rosji, D) z Chin. Z jakiego kraju pochodzi tempura, która później pojawiła się w Japonii?
Polecany artykuł:
Tempura - skąd ta potrawa przywędrowała do Japonii?
Tak brzmiało pytanie za dużą sumę - 75 tys. zł. Uczestniczka niestety nie znała na nie poprawnej odpowiedzi, chociaż zastanawiała się nad D. Postanowiła wykorzystać koło ratunkowe i zadzwoniła do brata, który również wskazał na D, chociaż przyznał, że nie jest pewien. Uczestniczka ostatecznie zdecydowała się zaznaczyć właśnie tę odpowiedź. Nie była to dobra decyzja, bo poprawna odpowiedź na to pytanie to B) z Portugalii.
Tempura - czym jest ta potrawa i skąd wzięła się w Japonii?
Tempura to najczęściej różne owoce morza (ale także m.in. warzywa), które panieruje się i smaży w głębokim tłuszczu. W Japonii pojawiła się przez jezuickich mnichów z Portugalii.