„Zabójcze potrawy" to program podróżniczo-kulinarny, który cieszy się ogromną sympatią widzów. W pierwszym sezonie Jarek Nowak odkrywał smaki Azji, w drugim pokaże bez cenzury kuchnię Ameryki Południowej, odkrywając unikalne zwyczaje i zagrożenia codziennego życia mieszkańców Amazonii i Andów. Prowadzący zabiera widzów w wyprawę szlakiem egzotycznych przysmaków – szokujących, niebezpiecznych i pysznych, czyli zabójczych w każdym tego słowa znaczeniu. Wyruszając w egzotyczne zakątki świata w poszukiwaniu potraw, które w naszej kulturze mogą budzić odrazę, Jarek Nowak wyjaśnia, skąd wzięły się specyficzne zwyczaje kulinarne. W każdym odcinku przedstawiciele lokalnych społeczności nie tylko ujawniają tajniki regionalnych przysmaków, ale również dzielą się wierzeniami i zwyczajami związanymi z jedzeniem.
W drugim sezonie Jarek w towarzystwie lokalnego przewodnika udaje się do Peru i Boliwii, gdzie poza spożywaniem „zabójczych potraw” przyjrzy się lokalnym zwyczajom i unikalnym rytuałom, a także poruszy problem zmian klimatycznych, które mają bezpośredni wpływ na jakość życia plemion amazońskich. Każdy z odcinków oferuje widzom nie tylko nieznane i ekstremalne potrawy, ale również głęboką eksplorację kultury, wierzeń i codziennego życia mieszkańców tego regionu.
Prowadzący wyrusza do serca amazońskiej dżungli, czyli Iquitos, największego miasta peruwiańskiej Amazonii. Na największym amazońskim targu odkrywa szokujące przysmaki: mięso kajmana, kapibary, żółwie jaja i smażone mrówki. Podczas tej wyprawy poznaje również tajemnicze nalewki i talizmany używane przez lokalnych magików i szamanów, a także spotyka czarownika, który opowiada o miejscowych rytuałach. Jarek opowie również o śmiertelnych zagrożeniach w dżungli, z jakimi mieszkańcy Amazonii mierzą się na co dzień. Towarzysząc rdzennym mieszkańcom w ich codziennych czynnościach, takich jak połów niebezpiecznych stworzeń – od jadowitych płaszczek po elektryczne węgorze i piranie, Jarek próbuje również takich dań jak zupa z żółwia czy smażone mrówki. Program ukazuje również groźne stworzenia, takie jak trujące ropuchy, czy jadowite węże a także... odkrywa tajemnice amazońskiego szamanizmu oraz halucynogennej ayahuaski.
W Andach antropolog odwiedzi domostwo indian Quechua, gdzie spróbuje suszonego mięsa z lamy, koktajlu ze zmiksowanej żaby oraz szaszłyka z bawolich serc i jelit. Zgłębi również, jaką rolę spełnia świnka morska w kulturze andyjskiej oraz weźmie udział w niezwykłym rytuale szamańskim diagnostyki i leczenia świnką morską.
„Zabójcze potrawy" to podróż po różnorodności kulturowej świata, która pokazuje, jak kategorie „pyszne" i „niejadalne" zmieniają się w zależności od szerokości geograficznej. Program dostarcza również wielu cennych dla turystów porad, m.in. radzi, czego nie jeść, by nie narazić zdrowia i życia podczas egzotycznych podróży. Przede wszystkim jednak uczy tolerancji dla inności, otwierając oczy na zróżnicowanie tradycji kulinarnej świata.
Program prowadzi Jarek Nowak - antropolog i obieżyświat, który większość życia spędził odkrywając świat. Podróżnik spędził pół roku z Papuasami w Nowej Gwinei, przejechał Tajlandię na motocyklu, mieszkał z buddyjskimi mnichami, wędrował po górach Bhutanu, Nepalu i Indii. Jest wielbicielem i znawcą potraw ekstremalnych: próbował tajskiego karalucha, embrionu kurczaka w Wietnamie, pangolina w Kamerunie, pająków, larw, egzotycznych owoców, warzyw i ziół. Jarek Nowak wierzy, że otwartość na obce kultury i poznawanie ich od podszewki rozbrajają lęk przed innością. Jego motto brzmi: „Poznawajmy świat i innych ludzi to lepsze niż najpiękniejszy sen, pomoże nam w tym otwartość na nieznane i uśmiech, który jest kluczem do wszystkich serc”.
Emisje premierowe w każdą sobotę o godz. 22:00 w Zoom TV. Powtórki odcinków pierwszego sezonu już na antenie, we wtorki po 22:00. Za produkcję odpowiada firma Make It.