Magda Gessler to w naszym kraju już ikona. Dała się poznać nie tylko jako wybitna restauratorka, ale także osobowość telewizyjna. Programy z jej udziałem przyciągają przed telewizory rzesze fanów, które uwielbiają jej barwną i bezkompromisową osobowość. Jednak ogromną rozpoznawalność przyniosły jej dopiero Kuchenne Rewolucje, które pojawiły się na antenie TVN w 2010 roku. Czym Magda zajmowała się wcześniej?
Magda Gessler: co robiła, zanim stała się sławna?
Trudno sobie wyobrazić, że tak wyrazista osobowść zyskała w naszym kraju wielką popularność tak naprawdę stosunkowo niedawno. Pierwszy odcinek Kuchennych Rewolucji, w których Magda pomaga upadającym restauracjom, został wyemitowany w 2010 roku, kiedy restauratorka miała już 57 lat!
Ile zarabiają polscy aktorzy? Te kwoty robią wrażenie!
Gessler z wykształcenia jest jednak... malarką! Ukończyła ten kierunek na Akademii Sztuk Pięknych w Madrycie. Tam poznała swojego pierwszego męża, dziennikarza Volkharta Müllera, z którym ma syna Tadeusza. Pod koniec lat 80. Volkhart zmarł na raka skóry. Magda podkreślała w wywiadach, że strata ukochanego miała ogromny wpływ na jej dalsze życie.
Po śmierci męża zdecydowała się wrócić do Polski, gdzie poznała braci Gesslerów - Adama i Piotra. Obaj są synami Zbigniewa Gesslera, warszawskiego restauratora. Magda została żoną Piotra - ma z nim córkę Larę. W 1991 roku, kiedy rodzina Gesslerów dzieliła majątek, Magdzie i Piotrowi w udziale przypadła słynna restauracja U Fukiera mieszcząca się na warszawskiej starówce. Gessler prowadzi ją do dziś.
Magda z mężem Piotrem w 1996 roku:
Choć pewnie niewiele osób o tym pamięta, w 1996 roku restauratorka pojawiła się w polsatowskim programie Smakosze i rozkosze, w którym wraz z szefem kuchni gotowały znane osoby:
W 2005 roku ukazała się jej pierwsza książka Kuchnia moja pasja, a w 2007 kolejna: Kocham gotować - Magdy Gessler przepis na życie. Rok później próbowała swoich sił jako aktorka - pojawiła się w jednym z odcinków serialu Niania, gdzie wcieliła się w rolę służącej. Gessler dała się poznać także jako dziennikarka - pisała felietony kulinarne do Wprost oraz Newsweeka.