Restauracja gruzińska Koconi - adres
Niektórzy mogą się zastanawiać, gdzie dokładnie w Podkowie Leśnej znajduje się Restauracja gruzińska Koconi. Jej dokładny adres to ulica Stanisława Lilpopa 18, 05-807 Podkowa Leśna.
Kuchenne rewolucje 31.10.2023 - Witnica
Podkowa Leśna leży niespełna 30 km od centrum Warszawy. Jest to niezwykle spokojne, wręcz senne miasteczko. W zabytkowym pałacyku należącym do miejscowego centrum kultury gruzińską restaurację prowadziła Marta. Suliko, bo tak się nazywał lokal, znaczy duszyczka. Marta otworzyła go 7 lat temu wraz z mężem. Będąc w trakcie rozwodu, restaurację prowadziła już sama. Pomagało jej gruzińskie małżeństwo: Nato, która była szefową kuchni i jej mąż, kucharz Rezo. Marta nie miała z nimi większych problemów poza momentami, gdy musiała im powiedzieć, że muszą poczekać na wypłatę. Gruzini rzucali wtedy fartuchami i mówili, że odchodzą. Marta nie mogła sobie na to pozwolić, ponieważ nie potrafi gotować. Co więcej przyznała, że nawet nie lubi swojej restauracji! Biorąc pod uwagę jej kilkudziesięciotysięczne długi, sytuacja była naprawdę trudna. Rozwiązanie, które znalazła Magda Gessler, okazało się jednak strzałem w dziesiątkę. Marta prowadzi teraz gruzińską restaurację Koconi. Co można w niej zjeść i za ile?
Restauracja gruzińska Koconi - menu, ceny
Przykładowe dania z karty:
- Roladki z papryki z nadzieniem orzechowo-słonecznikowym, kolendrą, czosnkiem i gruzińskimi przyprawami, z posypką ze świeżej natki pietruszki i owoców granatu - 28 zł
- Ziemniaki po gruzińsku pieczone ziemniaki z czosnkiem i koperkiem, z solą i pieprzem, podawane z sosem pomidorowym - 18 zł
- Bulion drobiowy z kawałkami kurczaka z wyrabianym na miejscu makaronem, z dodatkiem marchewki, odrobiną kurkumy, czosnku i kolendry - 30 zł
- Zupa pomidorowa z kawałkami baraniny i ziemniakami - 42 zł
- Chaczapuri Imeruli, czyli tradycyjny okrągły placek gruziński z mąki pszennej z serem mozzarella i twarogiem w środku - 42 zł
- Chaczapuri Adżaruli, czyli tradycyjny gruziński placek z mąki pszennej w kształcie łódki, z tradycyjnym gruzińskim serem, z dwoma jajkami i masłem - 48 zł
- Pstrąg tęczowy z nadzieniem orzechowo-słonecznikowym, z dodatkiem czosnku, kolendry i gruzińskich przypraw z posypką z owoców granatu i świeżej natki pietruszki, podawany z ziemniakami - 48 zł
- Kebab po gruzińsku z mięsa wieprzowo-drobiowego z serem mozzarella i twarogiem z dodatkiem gruzińskich przypraw i czerwonej papryczki, podawane na tradycyjnym lawaszu z frytkami, sosem pomidorowym, z posypką ze świeżej natki pietruszki i owoców granatu - 55 zł
- Szaszłyk cielęcy przygotowywany w tradycyjnym glinianym piecu na szampurach, podawany z ziemniakami, posypany natką pietruszki i owocami granatu - 55 zł
Spis treści