Które ciasto to z natury zakalec? Jak brzmi poprawna odpowiedź na to pytanie? Czy Marieta Żukowska i Rafał Rutkowski byli w stanie ją wskazać? Propozycje, które przeczytał im Hubert Urbański, brzmiały: A) beza, B) brownie, C) biszkopt, D) babka drożdżowa. Które z tych ciast jest naturalnym zakalcem?
Polecany artykuł:
Które ciasto to z natury zakalec?
Tak brzmiało jedno z pytań, które Marieta Żukowska i Rafał Rutkowski otrzymali w odcinku specjalny Milionerów. Początkowo nie było między nimi zgodny odnośnie do tego, która odpowiedź na to pytanie jest poprawna. Marieta skłaniała się ku odpowiedzi D, chociaż Rafał uważał, że poprawna jest B. W tym przypadku rację miał Rutkowski - poprawna odpowiedź na to pytanie to B) brownie.
Które ciasto to zakalec?
Zakalec jest niewyrośniętą lub niedopieczoną częścią ciasta, która jest wilgotna i surowa. Brownie, które jest wilgotne, ma właśnie w sobie naturalny zakalec.