Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, które często goszczą na naszych stołach. Wybierane są przez Polaków głównie z powodu ich dostępności i przystępnej ceny. Pieczarki na sklepowych półkach można znaleźć o każdej porze roku, a ich atrakcyjna cena sprawia, że są częstym dodatkiem do wielu dań. Od jakiegoś czasu spore dyskusje wywołuje sposób przygotowywania grzybów, zanim poddamy je obróbce termicznej. Podstawowe pytanie, jakie zadają sobie niemalże wszyscy, to, czy przed przygotowaniem pieczarki należy obierać? Jak się okazuje, zdania są podzielone, a każdy ma swój sposób na przygotowanie grzybów. Obieranie pieczarek jest często uznawane za zbędne. Pieczarki uprawne, bo to właśnie te najczęściej trafiają na nasze stoły, są zazwyczaj czyste i wolne od zabrudzeń, ponieważ są hodowane w kontrolowanych warunkach. Dla wielu osób obieranie pieczarek przed ich przygotowaniem to kwestia przyzwyczajenia. Niektórzy obierają grzyby, gdyż uważają, że obieranie gwarantuje, że będą one naprawdę czyste. Zdarza się, że starsze pieczarki mają skórkę lekko zbrązowiałą lub nieco pomarszczoną - w takich przypadkach obranie może poprawić ich wygląd. Kto zatem ma rację? Na pytanie, czy należy obierać pieczarki odpowiedziała Kamila Boś - uczestniczka 8. edycji randkowego show Telewizji Polskiej "Rolnik szuka żony".
Zobacz także: "Rolnik szuka żony". Kamila Boś wyznała, że miała stalkerkę
Kamila Boś z "Rolnik szuka żony" mówi, czy należy obierać pieczarki
Kamila Boś była uczestniczką 8. edycji popularnego programu "Rolnik szuka żony". Rolniczka, która na co dzień zajmuje się uprawą pieczarek, nie bez powodu przez kolegów została okrzyknięta królową pieczarek. Kamila na uprawie i przygotowaniu tych grzybów zna się jak mało kto. O to, czy pieczarki należy obierać Kamilę Boś zapytał Wojtek Kaczmarczyk, który na YouTubie prowadzi kanał "Do roboty". W filmiku, który udostępnił na swoim TikToku, Kamila Boś postawiła sprawę jasno i raz na zawsze rozwiała wątpliwości dotyczące kwestii obierania pieczarek.
Nie obieramy pieczarek, ze względu na to, że pod skórką jest najwięcej wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem błonnika, ma witaminy, ma minerały, witamina D, żelazo, potas - powiedziała uczestniczka "Rolnik szuka żony".
Rolniczka opowiedziała nie tylko o tym, że pieczarek nie należy obierać, ale też zdradziła, co zrobić, aby nie puszczały zbyt dużo wody.
Jeśli nie chcemy, żeby pieczarka puściła nam dużo wody, to trzeba ją w początkowej fazie dać na wysoki ogień - wyznała Kamila Boś.
Królowa pieczarek zdradziła także, jak najlepiej oczyścić pieczarki. Okazuje się, że wystarczy lekko je opłukać, nigdy natomiast nie należy moczyć grzybów, ponieważ "pieczarka jest jak gąbka i wszystko wchłonie", a następnie na chwilę odstawić grzyby, aby odparowały z wody. Podsumowując – obieranie pieczarek nie jest konieczne, zwłaszcza jeśli są one świeże i odpowiednio oczyszczone.