Hell's Kitchen. Piekielna kuchnia 2022 - uczestnicy
Karolina Stolarska-Bigos
Wiek: 31 lat
- Szczęśliwa żona oraz mama pięcioletniej Pauliny i trzyletniego Miłosza
- Do niedawna zawodowo związania z administracją samorządową. Ponadto od dwunastu lat jest druhną w OSP w Bojszowach
- Po latach pracy w urzędzie postanowiła zmienić swoje życie i poświęcić się największej pasji, otwierając sklep internetowy z dodatkami do wypieków. Na profilu instagramowym @slodkitemat stara się zarażać miłością do pieczenia i dobrej kuchni
- Marzy, by któregoś dnia przebudzić się w San Francisco, kupić chleb w najlepszej piekarni świata „Tartine Bread” i zjeść go na śniadanie z prawdziwym masłem - naszym polskim
- Ma słabość do makaronów, wytrawnego wina i widoku wyrastającego ciasta drożdżowego. W jej kuchni nie może zabraknąć czosnku i dobrej kawy
- Jej mocną stroną jest kuchnia włoska i oczywiście słodycze. Jak twierdzi, nie radzi sobie natomiast z owocami morza
- Obawia się, że jej wiedza nie jest wystarczająca do „Hell's Kitchen”, ale nie zamierza się poddawać. Jej motywacja, to zapewnienie dzieciom lepszego życia
Osuemhe (Osi) Ugonoh
Wiek: 28 lat
- Każdy nazywa ją Osi. Jest Polką, nigeryjskiego pochodzenia i cały czas odkrywa, co to znaczy być częścią tych dwóch kultur. Jest ciekawa świata, ludzi, jak i jedzenia z różnych rejonów
- Jest modelką, dietetyczką i influencerką z holistycznym podejściem do zdrowia. Interesuje się psychologia, fitnessem i odżywianiem. Uwielbia próbować nowych rzeczy w kuchni, w sposobie trenowania i w sposobie odżywiania
- Może się pochwalić tytułem Miss Africa, który zdobyła w Irlandii. Wygrała czwartą edycję „Top Model” i została ulubienicą widzów tego programu
- Myśli, że człowiek nigdy nie przestaje się uczyć i rozwijać, dlatego lubi stawiać się w sytuacjach, które pozwalają jej zdobywać nowe umiejętności
- Lubi tworzyć zdrowe potrawy. Nie czuje się mocna w kuchni typowo polskiej i azjatyckiej. Zjedzenie dziwnych owadów mogłoby być dla niej sporym wyzwaniem
Julia Oleś
Wiek: 32 lata
- Julia jest pewną siebie i przebojową kobietą, matką i partnerką. Prowadzi dwa biznesy, w tym wydawnictwo, gdzie publikuje również swoje książki
- Nie boi się wyzwań, lubi być liderem i działać pod presją czasu
- Mówi, że jest pisarką, dziennikarką i influencerką. Gotuje, pisze i uwielbia, kiedy jest intensywnie
- Jest peskatarianką, je ryby i owoce morza. Zdarza jej się zjeść mięso w dobrej restauracji, ale boczku, parówek i kurczaka w jej lodówce nikt nie znajdzie
- Uwielbia gotować, ale też przykłada dużą wagę do zdobywania wiedzy w tematyce kulinarnej. Jej partner świetnie gotuje i chętnie razem tworzą ciekawe i smaczne dania
- Ma już swoją pozycję w mediach społecznościowych i nie chciałaby jej stracić, ale jest gotowa, aby zmierzyć się w programie z nowymi wyzwaniami i z samą sobą,- Czuje się dobrze w kuchni włoskiej, indyjskiej i w deserach
Agata Wójcik
Wiek: 27 lat
- Pracuje w fabryce czekolady w Niemczech, jako operator maszyn produkcyjnych
- Przed pandemią była mistrzem sushi w kilku restauracjach
- Założyła własną firmę, w której jako szef kuchni przygotowywała menu oraz sama gotowała dania na prywatne przyjęcia
- Jest wegetarianką, ale nie ma problemu z przyrządzaniem w kuchni mięsa
- Uważa, że jej supermocą jest przygotowywanie czegoś z niczego. Nie boi się wyzwań i pracy pod presją
- Czuje się pewnie w tym co robi i nie ma obaw przed wydawaniem poleceń większej grupie
- Dobrze czuje się w kuchni polskiej, śródziemnomorskiej i wegańskiej
Ina Rybarczyk
Wiek: 33 lata
- Absolwentka grafiki na poznańskiej Akademii Sztuk Pięknych
- Założycielka bloga truetastehunters.com z wegańskimi przepisami pozbawionymi glutenu i cukru, autorka trzech książek kulinarnych
- Od sześciu lat prowadzi warsztaty w studiach kulinarnych w całej Polsce- W wolnym czasie maluje i trenuje pole dance
- Mówi o sobie, że jest nieprzewidywalna i bardzo emocjonalna. W pracy czuje odpowiedzialność za zespół, a w razie niepowodzenia śmiało bierze winę na siebie
- Nie je mięsa i - jak twierdzi - nie potrafi go przyrządzić, podobnie jak ryb i owoców morza
- Zapewnia, że w programie jest gotowa na wszystkie wyzwania. Nawet jeśli będą wiązały się ze złamaniem wegańskich przekonań
Kamil Krupicz
Wiek: 33 lata
- Śpiewający i tańczący aktor, mający na koncie występy na deskach wielu warszawskich i krakowskich teatrów
- Aktywny w mediach społecznościowych. Prowadzi dwa kanały na Instagramie - jeden z improwizowanymi kreacjami aktorskimi, drugi z przepisami na fit potrawy
- Uwielbia podróże. Jak sam mówi, lubi zagubić się w lokalsowych zakamarkach, gdzie może zapomnieć o bożym świecie
- Podkreśla, że jest głodny szybkiego życia w wielkomiejskiej dżungli i uzależniony od endorfin po codziennym porannym crossficie
- Jego ulubione potrawy to tradycyjne polskie gołąbki oraz... czernina!
- W kuchni słabiej radzi sobie z wypiekami
- W programie chce uczyć się od najlepszych i sprawdzić, czy umie działać pod presją
Igor Łubkowski
Wiek: 24 lata
- Wychowywał się w Wielkiej Brytanii, więc to angielski jest jego pierwszym językiem
- Wziął udział w programie „Love Island. Wyspa miłości”, gdzie poznał Magdę - swoją nieodłączną drugą połówkę
- Na co dzień jest influencerem - prowadzi ze swoją dziewczyną kanał na YouTube związany z podróżami. To z licznych wyjazdów czerpie dużo kulinarnych inspiracji. Pasjonuje się też fotografią
- Mediami społecznościowymi zainteresował się w wieku osiemnastu lat, kiedy rozpoczęła się jego przygoda z muzyką i didżejowaniem. Potem wyjechał na jakiś czas do Azji, gdzie z kolei wziął udział w kursie przygotowywania potraw azjatyckich. To zainspirowało go do dalszego gotowania. Po przeżyciu trzęsienia ziemi wrócił do Wielkiej Brytanii
- Pasją do gotowania zaraziła go mama. Podczas studiów mieszkał w domu z sześcioma współlokatorami, dla których szykował obiady. Jego pierwszym kontaktem ze światem profesjonalnej gastronomii była praca na zmywaku i jako pomoc kuchenna w jednej z topowych brytyjskich restauracji
- Dzięki pobytowi w Azji dobrze czuje się przygotowując dania kuchni tajskiej, a słabiej z kuchnią polską i z deserami
- Nie boi się pracy pod presją czasu i krzyczącego szefa, ale boi się tęsknoty za swoją dziewczyną
Marta Spilarewicz
Wiek: 25 lat
- Pewna siebie i zdeterminowana. Twierdzi, że ma mocny i dominujący charakter
- Pracowała jako kelnerka, a później pomoc kuchenna. Po dwóch miesiącach awansowała na kucharza
- Woli pracować z mężczyznami niż z kobietami, bo są konkretni i nie plotkują
- Kocha muzykę. W wolnych chwilach lubi śpiewać
- Nie potrafi przyrządzić homara
- Dobrze czuje się w kuchni polskiej i włoskiej, a najlepiej w daniach z makaronem
Hubert Jabłoński
Wiek: 23 lata
- Hubert marzył o udziale w programie „Hell’s Kitchen” odkąd skończył czternaście lat. Chciał się zgłosić, kiedy osiągnął pełnoletność, ale wtedy skończyła się emisja programu
- Uwielbia polską kuchnię, a zwłaszcza schabowego w wykonaniu swojej babci.
- Sam pisze o sobie tak: „Moją supermocą jest sposób łączenia nowoczesności z klasyką, którą nazywam klasyką z lekkim twistem. Uwielbiam klasyczne dania w nowoczesnej odsłonie, bądź połączone z klasycznym daniem zupełnie innej kuchni. Są to konsekwencje pracy z szefem Aytem Erdoganem, który pokazał mi jak świetnie można się bawić łącząc na talerzach różne kultury”
- Hubert uwielbia też kuchnię azjatycką, ale nie jest mocny w niej kulinarnie. Desery też nie są jego mocną stroną
- Jego drugą pasją, oprócz gotowania jest pożarnictwo. Od dwóch lat jest czynnym strażakiem i bierze udział w akcjach ratowniczych
Maciej Adamczyk
Wiek: 37 lata
- Maciej Adamczyk to warszawiak z prawej strony Wisły.
- Ma żonę, dwóch synów i magisterkę z kulturoznawstwa.
- Od 13 lat robi stand-up. Poza tym pisze teksty ludziom, „dośmiesza” to co napisali, tworzy scenariusze, skecze i robi konferansjerkę.
- Prowadzi piątkowe poranki w Radiu Kampus.
- Jest zapalonym działkowcem. Ma warzywniak, kompost i pojemniki na deszczówkę.
- Gotować nauczyła go mama. Był najstarszym dzieckiem, a więc czy chciał czy nie, musiał pomagać w kuchni
- Gotowanie jest dla niego relaksem, pewnego rodzaju medytacją, bo wtedy wszystko wokół przestaje mieć znaczenie. To też jego sposób na pokazanie ludziom, dla których gotuje, że mu na nich zależy.
- Lubi kuchnię azjatycką i włoską. Słabo radzi sobie ze słodyczami.
- Nie je mięsa i nie za bardzo potrafi z nim pracować w kuchni.
- Kocha swoją rodzinę nad życie, ale chętnie odpocznie w programie od dwóch rozbrykanych dzieciaków.
Marcin Rybak
Wiek: 33 lata
- Trener personalny, pracujący w jednej z warszawskich siłowni
- Praca jest jednocześnie jego pasją. Kocha sport, w szczególności kulturystykę. Wspólnie z kolegami stworzył domową siłownię z desek i wiader wypełnionych betonem
- W okresie pandemii przeprowadził w internecie około 300 darmowych treningów live
- Jest aktywny w mediach społecznościowych, gdzie zamieszcza nie tylko treści związane ze sportem, ale także ze zdrowym żywieniem
- Na koncie IG @kuchniarybaka stara się pokazać, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i monotonne
- Daniem, którego nie znosi jest tatar
- Dobrze czuje się w kuchni włoskiej i polskiej
Jacek Gruda
Wiek: 27 lat
- Sam o sobie mówi, że jest typem niepokornym, ale o misiowatym sercu
- Przeszedł casting do jednej z wcześniejszych edycji „Hell's Kitchen”, ale wówczas wybrał wojsko i kobietę. Teraz podkreśla, że żałuje...
- Jest pewny siebie i zdeterminowany, by tym razem nie stracić szansy, jaką może mu dać udział w programie
- Prowadził swojego food trucka, a obecnie pracuje jako pizzerman w restauracji
- W wolnych chwilach rozwija pasję muzyczną, grając w zespole na perkusji
- Dobrze czuje się w kuchni włoskiej i polskiej, a jego mocną stroną są śniadania
- Jak przyznaje, jego słabsza strona to kuchnia Fusion
Michał Kurczewski
Wiek: 34 lata
- Jest szefem kuchni w tawernie w Gdańsku
- Wcześniej pracował w restauracjach w Wielkiej Brytanii, Niemczech i Szwecji
- O swoim życiu prywatnym mówi, że jest singlem po przejściach
- Zgłosił się do programu, żeby przeżyć przygodę życia, ale też wywalczyć szansę na fajniejsze życie zawodowe po „Hell's Kitchen”
- Nie radzi sobie z deserami. Nigdy nie odważyłby się zjeść czerniny
- Jego mocną stroną jest kuchnia staropolska i włoska
Anna Anklewicz
Wiek: 37 lat
- Przez kilka lat pracowała jako szef kuchni w Świebodzinie
- Planowała otwarcie swojej restauracji, ale przeszkodził w tym wybuch pożaru. Lokal spłonął, a Ania straciła wszystkie pieniądze zainwestowane w to miejsce
- Jest samotną matką. Jak sama mówi, chce pokazać córce, że kobiety mogą sporo osiągnąć w świecie kulinarnym
- Twierdzi, że jest na tyle zdeterminowana, żeby wygrać „Hell's Kitchen”
- Czuje się mocna w kuchni śródziemnomorskiej i daniach z wołowiny
- Anna lubi polować i dobrze radzi sobie z obróbką dziczyzny. Chce promować kulturę łowiecką